Een Travellerspoint blog

Yellowstone NP (1/2)

semi-overcast 29 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

Yellowstone..woorden schieten tekort. En dat is maar goed ook want dit oudste NP ter wereld was oorspronkelijk de aanleiding voor deze trip. Na een halve dag rond en in Grand Teton te zijn geweest zijn we doorgereden naar de zuid ingang van Yellowstone om gelijk door te rijden naar onze eerste verblijfplaats hier: het wereldberoemde Old Faithfull Inn. Veel van voorgesteld (google er maar eens op) ..maar het overtrof alle verwachtigen. Een loeigrote volledig houten, bijzondere constructie uit 1904, die ook van binnen nog volledig intact is. Er is ze blijkbaar alles aan gelegen om de historie hier in volle glorie te bewaren. Dus geen moderniteit te vinden, geen tv of radio, geen pc's, geen wifi..zelfs de verlichting is extreem laag gehouden. Alleen wat kaarsgloeilampen zorgen voor elektrische verlichting. Verder een adembenemend grote open lobby waar je vanaf grote balkons (mezzanine) op kijkt en het verbaasde hotelpubliek kunt bekijken. Er gaat niks boven aapjes kijken :) En dat doen we dus nu. In een grote houten zetel zitten we op de 1e verdieping, drinken een koud blik Coors (bars zijn er gelukkig genoeg hier), lezen wat, tikken een reisverslagje en zien het antieke hotelleven zich aan ons voltrekken. Grandioos! Daar nemen we zelfs een kamer zonder eigen badkamer voor op de koop toe. Want ook dat is Old Faithfull: eenvoudig.

Niet alleen is dit gebouw extreem bijzonder, de exacte locatie maakt het zo uniek als maar kan: pal naast Old Faithful; Yellowstone's iconische geiser, beroemd en geliefd omdat hij - met een marge van 10 minuten - iedere anderhalf uur spuit. Amerikanen komen vanuit alle hoeken en gaten van het land naartoe, vooral voor Old Faithful. Wij kunnen er naar kijken vanaf het geweldige bovendekse buitenterras :)
Alleen deze combi maakt dit verblijf al geslaagd..maar deze geiser is niet alleen. Yellowstone bevat de grootste concentratie (de helft!) van vulkanische activiteiten ter wereld. Honderden geisers, 10.000 hot springs, fumeroles...you name it..dit is een bizarre wereld, buitenaards. Ze zijn verspreid over een groot deel van het gebied, en daar waar een grote concentratie is zijn ze gemakkelijk toegankelijk gemaakt met kilometers lange houten boardwalks. De grootste dichtheid van geisers en aanverwanten liggen in het gebied rond Old Faithful, het upper basin. Wat we hier gezien hebben is onbeschrijfelijk. Met recht een once in a lifetime experience. Overal waar je kijkt rookpluimen, pruttelende meertjes, kolkende kookpotten, sissende stoomketels..en de geur van zwavel. Fenomenaal! En toen hadden we alleen nog maar de activiteiten gezien rond Old Faithful.. Vandaag, zondag, de route gereden langs de andere vulkanisch actieve gebieden. En dan zie je ineens weer hele andere vormen en uitbarstingen. Het kost je een paar dagen om de (toegankelijk gemaakte) hyperactieve vulkanische wereld van Yellowstone te bekijken. Dan te bedenken dat dit qua oppervlakte nog maar een heel klein deel is van dit gigantische grote nationale park. De omvang is werkelijk niet te bevatten.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag drie begon alweer vroeg. Alle dagen zijn we tot nu vroeg opgestaan, maar in de Old Faithful Inn stonden we al om 6 uur onder de douche. Niet alleen is het zonde om de dagen hier te verkloten, het is vooral heerlijk om in het eerste ochtendlicht, en nog voordat de hordes toeristen hier naartoe stromen alvast een wandeling te maken door het letterlijk fantastische thermale landschap rond het hotel. En de kans op wilde beesten is groter. Op onze zondagochtendwandeling troffen we een bizon op zo'n 15 meter die zich lekker lag te schuren aan een boom, maandag schrokken we ineens toen we van een bebost heuveltje afdaalden en zagen we nog veel dichterbij een mega bizon liggen. Die hadden we blijkbaar heuvelopwaarts gemist (5 minuten daarvoor). Zonder geluid te maken heel voorzichtig doorgelopen.. Op dezelfde wandeling lag er ineens een bizon pal naast de houten boardwalk. Leuk voor de foto, jammer van de wandeling want dit beest was niet van plan om ons of wie dan ook door te laten. Dus keurig de wildlife regels gevolgd en omgedraaid. Met een flinke omweg de weg vervolgd om meteen daarna een waarschuwingsbord te zien dat in dit gebied een Grizzly met jongen actief is. Da's nog eens andere koek dan een bizon. Het échte hiken buiten de bekendste (en dus meest belopen) trails hebben we voorlopig maar uit ons hoofd gezet. Er zijn teveel beren hier voor ons stelletje city slickers! Spijtig, maar er ook zonder lange wandelingen kunnen we ons goed vermaken hier. De Camry maakt flink wat mijlen zo.

Maar ja, de gigantische omvang van Yellowstone.. Daarom gaan we vanochtend (maandag) de legendarische Old Faithful Inn gaan verlaten, om ons op nog 2 andere locaties in het park te vestigen. De afstanden zijn zo groot dat je onmogelijk 1 uitvalsbasis kunt gebruiken. 2 x een overnachting in een shabby cabin, midden in de natuur. Hopelijk wakker worden met een eland bij ons huisje :)

Geplaatst door KarenandMartijn 20:06 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged yellowstone

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Gelukkig weer verbinding! We hadden de verslagen toch wel een beetje (erg) gemist! Nu kunnen we gelukkig lezen wat jullie allemaal daar de afgelopen dagen beleefd hebben.
Hopelijk de verdere reis altijd contact met Internet...
Greetings, M. @ M.

door martin-toos

Mooi verslag, fantastische foto's, wat een prachtige natuur! Dat is genieten geblazen! Wat is het toch fijn om jullie zo te mogen volgen op jullie tocht.

Anne-Marie en Frans

door kirkuul

Lijkt ons echt fantastisch mooi daar. Hopelijk kunnen jullie nog wat wildlife spotten!!

Geniet van al het moois dat jullie tegenkomen.

Math en José

door Jose en Math

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint