Een Travellerspoint blog

Canadian Rocky Mountains

overcast 7 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

Na Lake Louise stond 2 dagen de Icefield's Parkway op het programma, de Alberta Highway 93 die 232 km lang dwars door het hart van de Rocky Mountains slingert, van Lake Louise tot aan Jasper, en die zowel Banff en Jasper NP met elkaar verbindt. Onderweg is er nauwelijks accomodatie, maar gelukkig konden we nog een kamer krijgen in het Sunwapta Falls Resort, redelijk aan het einde van de weg, een goeje 50 kilometer van eindpunt Jasper.
De eerste dag hebben we rustig de weg verkend, maar hebben we onderweg niet veel kunnen doen. Sterker nog, we hebben niet eens veel kunnen zien als gevolg van laaghangende bewolking en regen. En het gaat hier net om uitzichten.. Jammer dan. Toen we bij het gedeelte kwamen waar het Columbia Icefield met al zijn gletsjers ligt trok het een beetje open. Daar zijn we tot aan de voet van de lange Athabasca gletsjer gelopen. Indrukwekkend om niet alleen Athabasca (deels) te zien, maar vooral ook om daar omheen nog veel meer prachtige gletsjers te zien. Indrukwekkend in negatieve zin ook dat tijdens de wandeling met bordjes aanschouwelijk werd gemaakt tot waar de gletsjer reikte in welk jaartal. Het bord 1992 was al heel ver, 1982 nog ongelofelijk veel verder, om over de jaren daarvoor maar te zwijgen. Bizar, het gaat hier niet om eeuwen maar om jaartallen uit ons eigen leven! Vele meters per jaar afname, ik kan me niet voorstellen dat het overal zo rap gaat als hier.
Uiteindelijk toch de dag volgemaakt op de Parkway, om zes uur ingecheckt en even later heerlijk gegeten in ons hotel. We waren bang dat Sunwapte Falls een tourist trap zou zijn aangezien er bijna niks anders ligt op deze route, maar dat was absoluut niet het geval. Niet voor niets dat ze nummer 2 scoren op Tripadvisor voor de omgeving Jasper. Blijkt toch altijd weer een erg betrouwbare graadmeter.

De dag erna zijn we een stuk teruggereden tot voorbij Athabasca en hebben de Parker Ridge Trail gelopen, een korte maar erg steile hike die uitkomt op een brede richel tussen 2 bergen met geweldige uitzichten, met name die op de langste gletsjer van het Columbia Icefield: de Saskatchewan. Wel stom dat we geen handschoenen hadden meegenomen van huis, het was er ijskoud en de wind was extreem. Nog altijd veel bewolking hier, dus de foto's zijn niet geweldig geworden. Overigens, ondanks de 'beloofde' sneeuwgeiten en 'mogelijke' beren geen wildlife gezien hier. Sterker nog: in de 4 dagen dat we in de Canadian Rocky Mountains zijn geweest hebben we afgezien van wat kleine pika's helemaal niks gezien! Terwijl ze je hier qua marketing doodgooien met die beesten.

Dit stuk van de Icefield's Parkway is erg spectaculair, zicht op het mega Columbia Icefield dat als een dikke witte deken over de hoogste toppen van de Rockies ligt, en van waaruit vele gletsjers de bergen afglijden. 288 vierkante kilometer groot is die ijsvlakte, onvoorstelbaar. Geweldig dat je hier met de auto zo dichtbij kunt komen. Maar er is ook een andere kant: in de Canadese Nationale Parken vindt er behoorlijk wat commerciële uitbating plaats, iets dat in de VS ondenkbaar is (al zou je het eerder andersom verwachten). Zo ook de Athabasca gletsjer, degene die het meest dichtbij de weg komt. Prima dat je er naartoe kunt lopen, en dat je er zelfs voor veel geld met een gids op kunt wandelen, maar de gletsjer wordt geldelijk finaal uitgeperst door er ieder kwartier een buslading toeristen naartoe te rijden in vieze ouwe stinkdieselbussen, die vervolgens verder worden getransporteerd in speciaal voor de gletsjer ontworpen voertuigen - Ice Explorers - die een paar honderd meter de gletsjer oprijden. De passagiers mogen dan uitstappen en de 'ultieme rocky mountain experience' meemaken. Tsja. We hebben de gang van zaken bij het vertrekpunt even bekeken, en het zag er allemaal erg ongeïnspireerd, weinig milieuvriendelijk en retecommercieel uit. Vantevoren thuis hadden we het plan om met zo'n ding het ijs op te gaan, maar na deze uitbuiting gezien te hebben, toch maar ervan afgezien. Het bedrijf dat deze gletsjer exploiteert is op dit moment een paar kilometer verderop ook nog bezig met een ander spectaculair project. In een bergwand zijn ze een groot bezoekerscentrum aan het bouwen met daaraan vast een grote glazen skywalk die voert boven een gigantisch diepe kloof. Nog meer kermis, nog meer thrillrides. Triest dat het Canadese natuurbeheer dit allemaal toestaat.
Niet alleen de vele commerciële randactiviteiten, ook het gebrek aan educatieve informatie valt op. In de parken is geen ranger te bekennen, de weinige informatie die er is moet je zien te vinden in de bezoekerscentra die gelegen zijn in de omliggende stadjes, vaak samengevoegd met de plaatselijke VVV. Het oogt vergeleken met de aanpak van de National Park Service van de VS wat liefdeloos. Terwijl je wel een veelvoud moet betalen om er te mogen verkeren. Ter vergelijk: voor 7 dagen Grand Teton én Yellowstone waren we samen exact 25 dollar kwijt. Voor 4 dagen Banff en Jasper moesten we 80 dollar neertellen. En dan krijg je nog geen informatieve kaarten en actuele parkkranten bij binnenkomst ook.
No mistake: we hebben genoten van de Canadian Rockies. De natuur spreekt natuurlijk voor zich. Kleine materiële smet: in Jasper ben ik onze compactcamera verloren. Klassiekertje: (vermoedelijk) op dak vd auto gelegd bij het instappen..en er 50 kilometer verder achterkomen. 2 dagen foto's weg, en natuurlijk een mooi apparaatje pleite. We hebben altijd veel plezier gehad van onze ultracompacte Panasonic. Consequentie is ook dat we (in casu ik) straks in Vancouver en Seattle met de dikke spiegelreflex moeten rondlopen, geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Op dit moment zitten we in Kamloops (grote provincieplaats), een vanwege de lange afstand noodzakelijke tussenstop op weg naar Vancouver. In een staatsslijterij (niet alleen het prijsniveau in Canada is Scandinavisch) vanavond een paar blikjes Stella gekocht en voor de financiële balans wat fast food genuttigd.
Het stadsleven roept, erg veel zin in! (Het is vandaag ineens warm en zonnig geworden, 23 graden...gisteren waren het er nog 7. Zou geweldig zijn als het aan de westkust ook nog een beetje blijft nazomeren.)

Geplaatst door KarenandMartijn 21:40 Gearchiveerd in Canada Tagged alberta rocky_mountains icefields_parkway

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Jammer dan het weer niet altijd meewerkte! Mooie uitzichten voor een deel gemist... Ook "missing" is dus een fotocamera.Jammer!

door martin-toos

Onze camera lag eens op autodak in Carpentras, viel bij wegrijden ervan af en was stuk.Zo vader, zo zoon! alweer een mooie reportage van de reis. En nu nog zonnig weer aan de Westkust.

Anne-Marie en Frans

door kirkuul

Hoi Karen en Martijn
Weer zo'n geweldig leuk verslag van jullie reis. Jammer dat het weer niet altijd meewerkt, maar voor de rest genieten jullie, dat is te zien aan de mooie foto's.
Nu op naar Vancouver! Goede reis en nog een fijne vakantie verder!
Groetjes
Ome Eelco en Tante José.

door Eelco en José

Fantastisch wat een prachtige dingen maken jullie mee. Schitterend foto's van een ongekend mooie natuur. Erg leuk om jullie belevenissen te lezen.

groetjes en geniet in Vancouver!

Mathea

door Mathea Brouwer

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint