Een Travellerspoint blog

Glacier NP

sunny 28 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

Donderdag het comfortabele hotel verlaten om onze tocht naar het noorden voort te zetten. Werd nog een penibele rit, ik dacht nog wel genoeg benzine te hebben tot een tankstation..maar daar moet je mee oppassen in deze contreien. Voordat je het weet zit je op een weg waar je 150 kilometer geen pomp tegenkomt. Zoals nu dus.. We reden al tientallen kilometers op reserve, en nog niks in zicht. Ik begon hem aardig te knijpen en reed zo zuinig mogelijk door de bergen van Montana. Maar toen: een bord waarop stond dat er bij de volgende afslag een tankstation zou liggen, yes! Deze les knoop ik goed in mijn oren: nooit verlaten gebieden inrijden op een kwart tank!
Het vervolg van de reis verliep een stuk relaxter :) Overigens ook met dank aan de geweldige stereo met touchscreen en iPod aansluiting. Maakt het cruisen wel zo plezierig.

Maar wat een sluitstuk van de rit hadden we weer: Many Glacier Hotel, een klassiek hotel dat in 1915 werd opgeleverd, gebouwd in opdracht van the Great Northern Railway. Deze treinmaatshappij heeft er sinds de stichting van het NP (1910) een aantal hotels en chalets neergezet ter promotie van deze verre uithoek met de bedoeling om dit 'American Switzerland' toegankelijk te maken voor treinreizigers. Many Glacier vormde het pronkstuk. Net als bij Old Faithful is het historische karakter volledig intact gebleven. De verschillende ruimtes hebben allemaal zwitserse namen (bijv. 'Interlaken'), de zwitserse vlag zie je overal terug, en de bellboys heetten de gasten welkom in Lederhosen. Toch is het van binnen niet zo zwaar indrukwekkend als de Old Faithful (met name de hotelkamers zijn nogal versleten), maar de ligging vergoedt veel: aan de oever van het prachtige Swiftcurrent Lake, die op zijn beurt omzoomd wordt door prachtige bergen. Je waant je hier inderdaad in de Zwitserse Alpen. Leuk om hier de eerste van onze 3 nachten Glacier te beginnen. De andere 2 hebben we vanuit monetaire overwegingen toch maar doorgebracht in houten cabins. Niet dat die kale ouwe hutten goedkoop waren..je betaalt nu eenmaal de hoofdprijs als je ín een NP wil zitten, kwestie van vraag en aanbod.

Glacier is fantastisch! Prijsnummer is de going-to-the-sun road, een weg van 50 mijl (enkele reis) die dwars door het park voert. Verder zijn er niet veel wegen (althans geen netwerk van wegen), maar is het vooral een wandelaarsparadijs. Hoge bergen, gletsjers, 'alpen'weides, kraakheldere meren, en daarbij ook nog veel wild. We hebben hier meer gezien dan in Yellowstone. Van afstand beren gespot, één keer met de verrekijker een moose met kalf, en tijdens een wandeling zijn we een paar mountain goats tegengekomen, bijna op aai-afstand. Wat een leuke dieren zijn dat! We zijn niet veel aan wandelen toegekomen maar we hopen hier ooit een keer terug te komen om dan een paar stevige hikes te gaan ondernemen, mooier dan hier kun je het bijna niet krijgen. Ook fijn: omdat Glacier zo ver van de bewoonde wereld af ligt komen er nauwelijks dagjesmensen.

Maf trouwens, vanaf volgende week gaat al een groot deel van de accomodatie op slot, en de rest volgt een week later. Daarmee sluit dan ook het park haar fictieve poorten. Geldt ook voor Yellowstone, al verschilt het daar per deel van het park. Glacier NP kent maar een extreem kort seizoen, van half juni tot een eind in september, en een deel zelfs pas vanaf half juli.

Toch hoort er ook een triest verhaal bij Glacier. Het park is vernoemd naar gletsjers, met name omdat de aanwezigheid ervan heeft gezorgd voor de vorming van dit prachtige landschap. Daarbij zou het natuurlijk ook mooi zijn als er nog gletsjers te bewonderen zouden zijn. Binnen de grenzen van Glacier NP zijn er nog een krappe 25..en die zijn stuk voor stuk schrikbarend veel kleiner dan nog niet zo heel lang geleden. De fototentoonstelling in het hotel toonde foto's van de huidige gletsjers anno 2013, en van tientallen jaren geleden. Ongelofelijk groot verschil. En dan te bedenken dat er hier in 1850 150 gletsjers waren.. De verwachting is dat er in 2020 geen een meer over is.

Geplaatst door KarenandMartijn 22:31 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged glacier montana

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

De achteruitgang van de gletsjerwereld is dus wereldwijd. Wat zullen jullie je rot gevoeld hebben als je op die benzinemeter keek. Alweer een les geleerd. Kijken al weer uit naar het volgende verslag.
Gegroet,

Anne-Marie en Frans

door kirkuul

Great reading.
Heel veel plezier daar.
Ralph

door Ralph Fischer

Oei! Gelukkig toch goed gekomen(benzine!!). Mooi verslag en ook prachtige foto's... Zo te lezen en te zien een geweldig mooi gebied.
Groetjes, Martin en Toos

door martin-toos

Weer ruig verhaal, ruig gebied en ruige foto's.. Hoe krijgen jullie het uitgezocht?!
Geweldig, geniet er maar van!

door Guus Janssen

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint