Een Travellerspoint blog

De grens over, Canada

overcast 16 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

Ook aan het mooie Glacier NP kwam een eind. Zondag de grens overgestoken naar Canada. Wisten niet wat we konden verwachten qua grensbewaking, maar het viel in ieder geval erg mee, maar niet heel anders dan op Amerikaanse vliegvelden. Wel een ouderwetse grenspost waarbij je moest stoppen en je door een douanier in een hokje gewenkt werd om door te rijden. Goed dat Karen het zag, ik zag door de schittering in zijn raampje niet dat ik mocht voorrijden en zat vrolijk foto;s te schieten van het tafereel. Het bleef bij het stellen van een aantal vragen (bestemming, wanneer we de VS waren binnengekomen en wanneer we weer Canada zouden verlaten). De douanepost lag al binnen de grenzen van het Canadese Waterton Lakes National Park, dat grenst aan Glacier NP. De 2 zijn sinds 1932 ook gezamelijk bekend als Waterton Glacier International Peace Park, het eerste ter wereld. In 1995 heeft de UNESCO het gekenmerkt als biosfeer reservaat en is het op de Werelderfgoedlijst terechtgekomen. Tot zover de droge feiten.
We zijn maar kort in Waterton Lakes geweest, we hadden nog een behoorlijke rit naar onze volgende overnachtingsplek te gaan. Verplichte kost vormde natuurlijk het alom bekende Prince of Wales hotel dat sprookjesachtig gelegen is aan de oever van het upper Waterton Lake. We waren van plan om hier te gaan ontbijten maar daarvoor waren we net te laat. Dan maar snel een broodje op de vuist genomen in Waterton Village. Was een rare gewaarwording. Want wat bleek: de NP's in Canada zijn heel anders van opzet dan die van de zuiderburen. Je hebt hier dus gewoon woondorpen, met allerlei bijkomende commerciële activiteiten.

Na nog een beetje te hebben rondgereden de reis voortgezet naar Canmore, net onder Banff. Voor zover wij het hebben kunnen zien viel Waterton wat tegen. De slogan is "where the rocky mountains meet te prairies", oftewel: minder hooggebergte en veel prairieland. En daarvan hadden we al het nodige gezien in Wyoming en Montana.

Canmore ligt vlak voor het allerbekendste gebied van de canadian rocky mountains, dat loopt van Banff tot Jasper. Canmore is een soort van overloop voor het overlopen Banff. Karen had een geweldige suite gevonden dat werkelijk van alle gemakken was voorzien. Nog veel groter en luxueuzer dan de hotelkamer in Helena. Belangrijkste argument: wasmachine en droger. Dus mooi de vuile was kunnen doen en de koffers herordent zodat we weer fris aan het volgende deel van de reis konden beginnen.
En blij met de gigantische keuken, waardoor we eindelijk eens zelf konden koken. Dat kan zo lekker (en vooral gezond) zijn na zoveel dagen achter elkaar uit eten. Zeker omdat de supermarkten in Noord Amerika zoveel beter gesorteerd zijn dan bij ons, met name de versafdelingen (het cliché dat Amerikanen alleen maar ongezond eten is het zoveelste vooroordeel dat met gemak onderuit gehaald kan worden.)

Maandag naar Banff gereden, maar voordat je daar kunt komen moet je eerst door de entree van Banff National Park. Let wel: we zaten op de Trans Canada Highway 1, een grote snelweg. Blijkt maar weer eens het verschil uit in aanpak tussen parken in de VS en Canada. In de VS staan de parken onder strikt toezicht van de National Park Service, in Canada zijn ze ingepast in de reguliere infrastructuur. Zo ligt Banff - toch een behoorlijk stadje - in het park. Feitelijk koop je dus ook geen toegangspas, maar betaal je bij de 'tolpoort' een soort van vergunning om er te mogen zijn. Wanneer je alleen maar doorrijdt kun je zonder vergunning volstaan, ga je onderweg stoppen, dan moet je de poeplap trekken. En niet zo'n klein beetje ook: 9,80 canadese dollars, per persoon/per dag. Canada, in ieder geval de Rocky Mountains, is schreeuwend duur, zijn we wel van geschrokken.

In Banff voor het eerst deze vakantie kennisgemaakt met het fenomeen regen. Maakte niet veel uit, Banff was sowieso niet ons kopje thee. Veel te massaal/toeristisch. Maar het drukke toerisme is wel verklaarbaar: het ligt hier midden tussen een spectaculair deel van de Canadian Rockies, met ontiegelijk veel (commercieel) outdoor vertier. Ons einddoel lag 60 kilometer verderop: Lake Louise, een schitterend turquoise gletsjermeer dat omzoomd wordt door prachtige bergen met als klap op de vuurpijl aan de ene kant het oude Fairmont Chateau Lake Louise, dat uitzicht biedt op de machtige Victoria Gletsjer. Onze lodge (Deer Lodge, ook weer een hele ouwe) is op deze plek de enige accomodatie naast het peperdure luxueuze chateau en heeft ook uitzicht op de Victoria.
Vanochtend - dinsdag - een erg mooie wandeling gemaakt richting de gletsjers. Begonnen langs de oever van Lake Louise (waar het barst van de toeristen, voor 3/4 aziatisch. dus ultra irritant. We waren er in Glacier van verlost maar hier slaan ze keihard terug) en daarna snel gestegen richting de alpine wereld. Na een dikke 2 uur bereikten we het doel: het Plain of the Six Glaciers tea house: een theehuis uit de jaren 20, dat destijds door zwitserse alpinisten gebouwd was om bergbeklimmers een rustpunt te geven op weg naar hogere doelen. Nu is het voor veel wandelaars een bijzonder leuke eindbestemming van een stevige wandeling. Er is geen stromend water of elektriciteit, maar ze maken er toch alles zelf: sandwiches, soep, en weten we nu uit ervaring de meest zalige blueberry en apple pie. En heel veel soorten thee natuurlijk. Het duo dat hier werkt, overnacht hier ook gedurende hun 5 daagse shift. De bevoorrading wordt 1 x per week per paard bezorgd. Een oase! Daarna hebben we nog een half uur doorgelopen naar het uitzichtpunt van de plain of the six glaciers. Geweldig! Het laatste stuk voert over een hele smalle kam met aan 1 kant in de diepte de diepe kloven van de lower Victoria Glacier met op het eind een fenomenaal uitzicht op 6 gletsjers. Het is er erg steil en je staat in de losse stenen in de striemende wind, dus meer dan een paar snelle foto's schieten zat er niet in. En juist hier ook kon je met eigen ogen zien hoe ver deze gletsjers hebben gereikt, niet eens zo lang geleden.. Overigens prima weer gehad, weliswaar veel bewolking (jammer voor de foto's, maar wel zo goed als droog. Terwijl de weersvoorspelling voor vandaag toch bar-en-boos was. We boffen ontzettend met het weer totnu. Voor morgen wordt regen voorspeld aan 9 graden celsius, dat dan weer wel...
Ook al 2 keer heerlijk gegeten in het hotelrestaurant. Staat hier bekend om zijn uitstekende keuken, en dat blijkt terecht. Wat deze reis betreft bevalt ons de Canadese keuken beter dan de Amerikaanse. Maar niet alles valt in het voordeel uit van Canada, daarover later meer :)

Geplaatst door KarenandMartijn 21:27 Gearchiveerd in Canada Tagged canada alberta banff lake_louise waterton

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Nog voor ons ontbijt weer genoten van jullie reisverslag. Wat een gezellige foto's op FB van de "theehuishut". En nu maar beter weer!

Anne-Marie en Frans

door kirkuul

Inmiddels zijn jullie in Canadese sferen terechtgekomen!
Temperatuur is gelijk wat minder. Maar het landschap niet! Op de foto's zijn we een magnifiek mooi landschap met ook 2 mensen, welke er van genieten!!
Wij genieten een beetje mee...
Uitgebreid en mooi verslag van de laatste belevenissen.
Veel groetjes , Toos en Martin

door martin-toos

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint