Een Travellerspoint blog

Helena/Montana

sunny 32 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

's Morgens hebben we de terrassen bezocht (dat was dinsdag medisch gezien nog niet wenselijk), daarna uitgecheckt en snel richting uitgang park gereden. Mammoth Hotsprings ligt maar een mijl of 6 binnen de noordingang van het park, dus we waren alweer snel op een gewone highway, maar nu in een andere staat: Montana, the Big Sky State. Nog leger dan Wyoming, uit mijn hoofd de dunstbevolkte staat van de VS. Op naar hoofstad Helena (27.000 inwoners!), als tussenstop naar Glacier NP. Zo'n 5 uur rijden door aanvankelijk heuvelachtig prairieland en daarna gi-gan-ti-sche eindeloze vlaktes (plains) met graan. Met zoveel graan vraag je je af waarom die Amerikanen zelf geen lekker brood kunnen bakken.

Helena was dus puur een ingebouwde tussenstop om het er hoteltechnisch even goed van te nemen. Het Premier Best Western Great Northern voldeed aan alle karakteristieken van een goed Amerikaans hotel: loeigrote kamers met een dubbele Queen, prachtige badkamer, een joekel van een flat screen (met HBO), een groot bureau en 2 kneiters van foeilelijke maar o zo lekker zittende fauteuils met voetenbankjes. Hoogpolig tapijt, een stille maar o zo krachtige airco en eindelijk dan ook: wifi! Na 5 dagen nieuwsloos door het leven te zijn gegaan was het fijn om pagina's 101, 601 en 801 van NOS Teletekst weer eens te bekijken op de iPad! En daar waar ik me kon laven aan nieuws, kon Karen helemaal bijkomen met de mooie tv.
Toch ook Helena bezocht die middag. 'Groot' geworden door de goudkoorts en daarna de Great Northern Railway. Niet erg bijzonder, maar heeft een charmante historische binnenstad die deels autovrij is gemaakt. Opvallend dat er in (in ieder geval) het Downtown gedeelte erg veel alternatieve types rondliepen. We hebben nog wat gedronken in een erg 'linksige' koffiebar. Als je niet anders wist zou je zomaar denken dat je in het progressieve Portland zat of zo. Weird, je zou toch denken dat Montana een aartsconservatieve staat is (omdat er vrijwel uitsluitend boeren en ranchers wonen). Als we thuiskomen maar eens opzoeken. En ook hier weer: alleen maar aardige en behulpzame mensen. De norse Nederlandse omgangsvormen..ze vallen zo op als je in het buitenland bent, zeker hier in the States.

Geplaatst door KarenandMartijn 10:07 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged helena montana Reacties (2)

Yellowstone NP (2/2)

semi-overcast 30 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

Nacht 3 in Yellowstone was minder succesvol. De cabin in Canyon Village was zwaar verouderd, en leek wel 20 jaar geen onderhoud gehad te hebben. Wél een eigen wc en douche. Kwam goed uit, want Karen is de maandagmiddag behoorlijk ziek geworden, en heeft de hele avond en nacht euh..veel gebruik gemaakt van de faciliteiten. Steekwoorden: zwaar beroerd/misselijk, hoofdpijn en ijskoud (koorts?). Ik was zelf onderweg van Old Faithful naar Canyon Village ook al misselijk geworden, maar dat trok gelukkig snel weg. De hoogte? We bivakkeren toch alweer een tijdje boven de 2000 meter, al heb je dat niet in de gaten. Yellowstone wordt door een speling der natuur zo'n 2000 voet hoger opgestuwd dan de omgeving. Canyon ligt vervolgens nog een paar honderd meter hoger (2500m) dan het gebied waar we vandaan kwamen.
Die middag voordat het echt toesloeg wel nog heel kort even een stukje van de Canyon bekeken. Indrukwekkend!
Karen heeft de hele avond in bed gelegen, en ik ben maar wat gaan struinen door Canyon Village. Waar bijna alles gesloten was. Van alle 'bewoonde' gebieden in dit park is Canyon toch echt wel de minst leuke. Na een ijskoude nacht Karen in de auto gezet, waarna ik in de village nog ff een ontbijtje heb genoten. Lekker buiten in de zon.
Wat dat betreft boffen we. Sinds we zijn aangekomen is het alleen maar zonnig geweest met temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Bovengemiddeld voor de tijd van het jaar hier.
Maar goed, Karen is die dag de auto niet uitgekomen en ik heb koers gezet naar Mammoth Hot Springs. Eerst Hayden Valley teruggereden tot aan Fishing Bridge. Prachtige vallei waar we maandag - misselijk als we waren - geen oog voor hadden. Daarna via Norris noordwaarts naar Mammoth Hot Springs. Ook hier weer een cabin, maar deze keer zonder badkamer. Gelukkig was het ergste leed al geleden zodat dat verder geen problemen gaf.

Zoveel leuker hier in Mammoth dan Canyon. Mammoth is het hoofdkwartier van de Park Rangers, en hier is ook het Fort Yellowstone gevestigd. De eerste 32 jaar van dit nationale park werd het 'verdedigd' door soldaten, die hier dus kwartier hadden. De gebouwen uit die tijd zijn nu monumenten. Erg grappig is verder dat hier iedere avond een aantal Elks rondstruinen die zich tegoed doen aan het gesproeide (en dus heerlijk sappige) gras hier. Overal hangen bordjes 'DO NOT APPROACH ELK'. En dat is begrijpelijk: volwassen mannelijke Elks zijn net zo groot als forse paarden, met joekels van geweien. Eerst hebben we een stel vrouwtjes zien grazen, en toen we 's avonds op onze eigen veranda zaten hoorden we ineens een enorm geloei (of hoe je dat ook noemt) van een mannetjes elk. Bleek dat beest de berg boven onze cabin te zijn afgedaald en op zo'n 20 meter boven ons te staan pronken. Wat een beest!
Mammoth Hot Springs..dat gaat natuurlijk om de heetwaterbronnen. Het bijzondere op deze locatie is dat water en travertijn (dat zoeken we op) over rotsterrassen stroomt, en zo een bizar geheel wordt als gevolg van de kalkafzetting ervan (zo'n 2 ton per dag!). En doordat de stroompjes steeds weer anders lopen veranderen de terrassen ook doorlopend van vorm en kleur.
Oftewel: een fascinerend einde van een fascinerend Yellowstone, King of Parks!

Geplaatst door KarenandMartijn 10:03 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged yellowstone Reacties (1)

Yellowstone NP (1/2)

semi-overcast 29 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

Yellowstone..woorden schieten tekort. En dat is maar goed ook want dit oudste NP ter wereld was oorspronkelijk de aanleiding voor deze trip. Na een halve dag rond en in Grand Teton te zijn geweest zijn we doorgereden naar de zuid ingang van Yellowstone om gelijk door te rijden naar onze eerste verblijfplaats hier: het wereldberoemde Old Faithfull Inn. Veel van voorgesteld (google er maar eens op) ..maar het overtrof alle verwachtigen. Een loeigrote volledig houten, bijzondere constructie uit 1904, die ook van binnen nog volledig intact is. Er is ze blijkbaar alles aan gelegen om de historie hier in volle glorie te bewaren. Dus geen moderniteit te vinden, geen tv of radio, geen pc's, geen wifi..zelfs de verlichting is extreem laag gehouden. Alleen wat kaarsgloeilampen zorgen voor elektrische verlichting. Verder een adembenemend grote open lobby waar je vanaf grote balkons (mezzanine) op kijkt en het verbaasde hotelpubliek kunt bekijken. Er gaat niks boven aapjes kijken :) En dat doen we dus nu. In een grote houten zetel zitten we op de 1e verdieping, drinken een koud blik Coors (bars zijn er gelukkig genoeg hier), lezen wat, tikken een reisverslagje en zien het antieke hotelleven zich aan ons voltrekken. Grandioos! Daar nemen we zelfs een kamer zonder eigen badkamer voor op de koop toe. Want ook dat is Old Faithfull: eenvoudig.

Niet alleen is dit gebouw extreem bijzonder, de exacte locatie maakt het zo uniek als maar kan: pal naast Old Faithful; Yellowstone's iconische geiser, beroemd en geliefd omdat hij - met een marge van 10 minuten - iedere anderhalf uur spuit. Amerikanen komen vanuit alle hoeken en gaten van het land naartoe, vooral voor Old Faithful. Wij kunnen er naar kijken vanaf het geweldige bovendekse buitenterras :)
Alleen deze combi maakt dit verblijf al geslaagd..maar deze geiser is niet alleen. Yellowstone bevat de grootste concentratie (de helft!) van vulkanische activiteiten ter wereld. Honderden geisers, 10.000 hot springs, fumeroles...you name it..dit is een bizarre wereld, buitenaards. Ze zijn verspreid over een groot deel van het gebied, en daar waar een grote concentratie is zijn ze gemakkelijk toegankelijk gemaakt met kilometers lange houten boardwalks. De grootste dichtheid van geisers en aanverwanten liggen in het gebied rond Old Faithful, het upper basin. Wat we hier gezien hebben is onbeschrijfelijk. Met recht een once in a lifetime experience. Overal waar je kijkt rookpluimen, pruttelende meertjes, kolkende kookpotten, sissende stoomketels..en de geur van zwavel. Fenomenaal! En toen hadden we alleen nog maar de activiteiten gezien rond Old Faithful.. Vandaag, zondag, de route gereden langs de andere vulkanisch actieve gebieden. En dan zie je ineens weer hele andere vormen en uitbarstingen. Het kost je een paar dagen om de (toegankelijk gemaakte) hyperactieve vulkanische wereld van Yellowstone te bekijken. Dan te bedenken dat dit qua oppervlakte nog maar een heel klein deel is van dit gigantische grote nationale park. De omvang is werkelijk niet te bevatten.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag drie begon alweer vroeg. Alle dagen zijn we tot nu vroeg opgestaan, maar in de Old Faithful Inn stonden we al om 6 uur onder de douche. Niet alleen is het zonde om de dagen hier te verkloten, het is vooral heerlijk om in het eerste ochtendlicht, en nog voordat de hordes toeristen hier naartoe stromen alvast een wandeling te maken door het letterlijk fantastische thermale landschap rond het hotel. En de kans op wilde beesten is groter. Op onze zondagochtendwandeling troffen we een bizon op zo'n 15 meter die zich lekker lag te schuren aan een boom, maandag schrokken we ineens toen we van een bebost heuveltje afdaalden en zagen we nog veel dichterbij een mega bizon liggen. Die hadden we blijkbaar heuvelopwaarts gemist (5 minuten daarvoor). Zonder geluid te maken heel voorzichtig doorgelopen.. Op dezelfde wandeling lag er ineens een bizon pal naast de houten boardwalk. Leuk voor de foto, jammer van de wandeling want dit beest was niet van plan om ons of wie dan ook door te laten. Dus keurig de wildlife regels gevolgd en omgedraaid. Met een flinke omweg de weg vervolgd om meteen daarna een waarschuwingsbord te zien dat in dit gebied een Grizzly met jongen actief is. Da's nog eens andere koek dan een bizon. Het échte hiken buiten de bekendste (en dus meest belopen) trails hebben we voorlopig maar uit ons hoofd gezet. Er zijn teveel beren hier voor ons stelletje city slickers! Spijtig, maar er ook zonder lange wandelingen kunnen we ons goed vermaken hier. De Camry maakt flink wat mijlen zo.

Maar ja, de gigantische omvang van Yellowstone.. Daarom gaan we vanochtend (maandag) de legendarische Old Faithful Inn gaan verlaten, om ons op nog 2 andere locaties in het park te vestigen. De afstanden zijn zo groot dat je onmogelijk 1 uitvalsbasis kunt gebruiken. 2 x een overnachting in een shabby cabin, midden in de natuur. Hopelijk wakker worden met een eland bij ons huisje :)

Geplaatst door KarenandMartijn 20:06 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged yellowstone Reacties (3)

Grand Teton NP

sunny 32 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

Salt Lake City was een prima begin, maar daarvoor zijn we natuurlijk niet gekomen. Donderdagochtend koers gezet naar Grand Teton NP. Maar niet voordat we een overheerlijke sandwich en een dito latte hadden gehaald bij Harmons in SLC. Harmons bleek al net zo'n geweldige supermarkt/deli als bijvoorbeeld Wholesale Foods, die vind je echt nergens ter wereld (voor zover ik de wereld ken natuurlijk). We zijn met dit ingepakte ontbijt naar Utah's State Capitol gereden, bovenop een heuvel met prachtig uitzicht over de stad. Klaar voor de eerste lange rit van deze reis. De 5 uur vlogen voorbij dankzij de mooie en afwisselende route die we hadden uitgekozen. Weinig interstates en veel rustige highways dwars door de prairie van Wyoming. Echt cowboyland dit, ranches, paarden, koeien en vooral heel veel prairie. Opvallend verder hoe weinig (of zelfs: geen) toeristen we hier tegenkwamen.
Hoe anders was dit in Jackson, onze uitvalsbasis voor Grand Teton. Het Valkenburg van Wyoming. De omgeving is grandioos, dus het is ook niet gek dat dit oord zoveel mensen trekt. Maar om nu te zeggen dat we hier blij van worden..nee. Donderdag in de namiddag alvast een stukje Grand Teton 'gedaan' en vrijdag de hele dag hierin doorgebracht. Jammer genoeg niet de beloofde hoeveelheid wildlife gezien, het bleef bij een kudde bizons (in de verte) en een troep vluchtende Wapiti's. Onze hoop is gevestigd op Yellowstone!
Qua natuurschoon is Grand Teton niet zo volslagen uniek als bijvoorbeeld de bijzondere parken van Utah. Toch is het hier de moeite waard. De Teton range - een rij rond de 4000 m hoge bergen die vanuit de vlakte ineens steil omhoog rijzen - is van alle kanten erg fotogeniek en het is vooral de combinatie met de kleurrijke vlaktes ervoor die het toch uniek maakt. Wel jammer dat hier ontbreekt aan wat kleinere wandelingen. De professionals komen hier stevig aan hun trekken en de alpinisten al helemaal. Voor ons was het wandeltechnisch gezien niet zo geslaagd. Van de andere kant, we waren er feitelijk ook maar één volle dag, dan is er ook nauwelijks tijd om veel te wandelen als je ook alle kanten van het park met de auto wil bekijken. Ook dat bewaren we dan maar tot Yellowstone :)

Maar het wild kwam tóch nog eerder dan verwacht. Zaterdag alweer vroeg opgestaan, de auto voor het eerst volgetankt wat altijd weer verrassend voordelig blijkt hier (nou ja, daar staat tegenover dat de 2.5 liter aardig wat lust) en een detour gemaakt langs Teton Village, hét ski-oord hier van Jackson Hole. Blijven we fascinerend vinden, Amerikaanse ski-dorpen zijn een mengeling van Tiroolse gemütlichkeit en Amerikaanse 'grootsheid'. Gelijk ook een hele mondaine sfeer, terwijl je in Wyoming voor Jackson alleen maar ranchers tegenkomt. Via een klein deels onverhard weggetje naar de andere kant van de Tetons gereden (het National Park). Daar nog een andere route genomen wat wonderwel uitpakte. Er stak zomaar een kudde bizons de weg over. En toen we even later ook nog een wapiti en een stel herten (we weten niet welke) hebben gespot was het qua wild toch nog enigszins geslaagd. Wel erg jammer dat we geen elanden hebben gezien, we zijn er nog wel een paar keer speciaal voor naar beruchte elanden hotspots gereden. Can't have it all.

Geplaatst door KarenandMartijn 19:40 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged grand_teton Reacties (2)

Salt Lake City

sunny 35 °C
Bekijk North West USA + Canada (2013) op KarenandMartijn's reiskaart.

Zo, de kop is eraf. Tweede avond in het heerlijke Radisson hotel. Slimme zet van Karen om te beginnen met ruimte en relatieve luxe. Na een vermoeiende reis is het lekker aankomen in een geairconditionde suite met een grote King voorzien van crispy wit beddengoed en een uitnodigende glad betegelde badkamer. Wat een voorzienigheid, want ik vond de reis vreselijk, had van begin tot eind barstende koppijn en kon dus niks lezen of tv kijken. Dan duurt een vlucht lang.. Maar reistechnisch was de trip perfect. Deze KLM vlucht werd uitgevoerd door hun Amerikaanse partner Delta. Qua service niveau identiek aan KLM, maar wel een groot verschil in personeelsbeleid. Waar je bij KLM na je dertigste niet meer het vliegtuig in mag, zie je bij Delta alle leeftijden voorbij komen. Best opvallend om ineens geholpen te worden door (voor nederlandse begrippen) bejaarde heren. Maar is dat eigenlijk niet veel beter dan ons systeem waarbij je na je veertigste al als een oude werknemer wordt beschouwd en er altijd maar verjongd moet worden?
Enfin, de vlucht verliep vlekkeloos, overstap in Minneapolis incluis. Deel 2 was 'a bumpy ride' met een minstens zo bumpy landing (maar dat schijnt altijd zo te gaan in Salt Lake City)..met als gevolg dat ondergetekende zich nog slechter ging voelen en zelfs bij het taxiën op het punt stond het tot dan genuttigde vliegtuigvoer achter te laten.. Maar ook hier weer: perfect op tijd.
Hertz hadden we ook snel gevonden, en we werden gelukkig toen we de lange rij voor de balie konden negeren omdat de auto's voor de Gold Members - jawel, die status hebben we ondertussen verdiend :) - al keurig in de garage stonden opgesteld. Op een groot digitaal bord stond "Martijn Smeets: lot 25". En daar stond ie dan te glimmen, een hagelnieuwe Toyota Camry met de sleutels al op het contact. Nou nog zo'n business behandeling krijgen op het vliegveld en in het vliegveld, en reizen zou een genot zijn.

Nuff said. We zijn begonnen! Twee nachten acclimatiseren in Salt Lake City om dan snel de stad te verlaten en de wilde natuur op te zoeken. SLC is dan ook niet meer dan een nuttige aankomstplaats. Op zich heeft SLC best een boeiende geschiedenis van pioniers en religie, als stad heeft het verder niet veel te bieden. Tenzij je helemaal idolaat bent van the Church of Jesus Christ of the Latter Day Saints. Ons Radisson grenst aan Temple Square, hét centrum van de Mormonen. Een enorm oppervlak in het hart van de stad dat alle beroemde Mormoonse instituten herbergt en erg fleurig en groen is aangelegd. Interessant om hier doorheen te wandelen, en misschien zou het nog interessanter zijn geweest om wat gebouwen te bezoeken. Ware het niet dat het er stikt van bekeringsgezinde Mormonen. Op zich viel het erg mee, we konden ze gemakkelijk ontwijken door ze vriendelijk terug te groeten en dan snel door te lopen.
Naast Temple Square nog 2 mega shopping malls bezocht (wat feitelijk dé sociale hotspots zijn in dit soort oorden), ondertussen een zalige cheesecake gegeten en overheerlijke smoothie gedronken in de Cheesecake Factory en nog wat rondgelopen. En dan is het mooi geweest wat deze stad betreft. De omgeving hier schijnt trouwens geweldig te zijn, niet alleen qua wintersport, ook Salt Lake en Wasatch National Forest schijnen erg in trek te zijn bij Amerikaanse toeristen. Wij hebben andere plannen. the Wild West roept! Morgen verlaten we niet alleen SLC maar ook de staat Utah. Next stop: Jackson, Wyoming.

Geplaatst door KarenandMartijn 21:14 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged utah salt_lake_city Reacties (6)

(Berichten 6 - 10 uit 11) « Pagina 1 [2] 3 »